perjantai 9. lokakuuta 2015

Ei mulla oo mitään vastuuta!?


Kohta on kulunut tasan vuosi siitä, kun kirjoitin ensimmäisen blogipostaukseni. Se on edelleen luetuin tekstini, enkä usko pääseväni samoihin lukijamääriin kovinkaan helposti. Kirjoittamisessa on ajoittain ollut pitkiä taukoja, osittain matalan lukijamäärän takia, osittain motivaation puutteen takia, ynnä muista huonoista syistä. Ei, en sano että minulla ei olisi ollut aikaa, sillä se ei pidä paikkaansa. Mutta eihän se ole minun "velvollisuus" näitä suoltaa, vaan hupi. Sinällään minulla ei ole vastuuta jatkuvasta kirjoittamisesta, mutta kirjoitusten sisällöstä on.

Vaikka olen itse pitänyt taukoa kirjoittamisesta, olen enemmän tai vähemmän aktiivisesti lukenut muita blogeja. Lukulistallani ovat monet fitness-blogit, pari muotiblogia, Akka-valta, sekä luonnollisesti kollegani Sebastian Sorsan blogi. Omaa piruuttani kävin googlaamaan kyseisten blogien lukijamääriä, jotta voisin kieriskellä itsesäälissä vielä vähän lisää.. No ei vaiskaan, mutta olihan se aika suuri yllätys huomata, miten joillain blogeilla on satojatuhansia lukijoita kuukausittain! Siis joillain jopa vajaa miljoona! Ihan käsittämätön määrä! Itse tuulettelen kuplivan kanssa, jos päästään nelinumeroiseen lukuun…

Kuva: http://www.theblogstarter.com


Toisaalta en ihmettele, että nämä suurimmät lukijamäärät osuvat julkkisten tai ainakin jollain tavalla tunnetumpien henkilöiden blogeille. Joko he ovat olleet tunnettuja ennestään, tai sitten he ovat vain tehneet niin perkeleen hyvää työtä bloginsa kanssa, että se on nostanut heidän suosionsa taivaisiin.

Toinen huvittava ilmiö, mihin olen törmännyt, on treeni- ja fitnessblogien jäätävä määrä. Blogejahan on varmaan enemmän kuin lukijoita! Näköjään oman syömisen ja treenamisen kirjoittamisesta on noussut yhtä iso muoti-ilmiö kuin itse fitnessin harrastamisesta. (Joku voi korjata, onko oikein kutsua fitnessia lajiksi??) Tuhannet suomalaiset seuraavat lempiblogejaan ja poimivat niistä ruoka- ja treenivinkkejä ja luottavat kirjoittajan mielipiteeseen vahvasti.

Välillä minulle kumminkin herää hiukan epämiellyttäviä tunteita lukiessa näitä Veikkausliigan suosiota ylittäviä blogeja. Miksi? Voi olla että olen vain epäilevä, kyyninen, typerä, mustasukkainen tai negatiivinen, mutta minun olisi vaikea luottaa henkilöön, jonka koulutus on kahden viikon PT-kurssi ja jonka ruokasuositukset perustuvat omiin kokemuksiin.
HUOM!! En sano, että kaikki ovat tällaisia. Monet ovat oikeasti lukeneet ravintotieteitä, suorittaneet oikeat koulutukset ja turvaavat vinkkinsä perusteellisiin faktoihin. Tämän lisäksi kiitettävän moni mainitsee, että samat asiat eivät toimi kaikille. Heille propsit. Monet lukijat omaavat onneksi myös tietyn lähdekriittisyyden.

http://pbs.twimg.com/media/BMQmkT8CEAE1DO1.jpg:large


Varoittavia esimerkkejä on ollut ilmassa. Joissain blogeissa suositellaan aivan järkyttäviä määriä lisäravinteita päivässä. Kyllä, lisäravinteet voivat olla osa terveellistä ruoka-valiota, mutta kohtuus kaikessa. En tähän hätään löydä yhtä haastattelua, mutta muistaakseni YLE:n sivuilla haastateltiin sekä ravitsemustieteiden ammattilaista, sekä personal traineria tietyistä ruoka-aineista ja tulokset olivat melkoisessa ristiriidassa. Toinen oli toisen mielestä hyväksi, ja toinen toisen mielestä pahaksi keholle. Voitte arvailla kumpi oli kumpaa mieltä esimerkiksi supersuositusta kookosöljystä… 

Uusia hittituotteita tulee jatkuvasti, mutta ennen kuin niitä lisää ruokavalioonsa, kannattaa vähän katsoa, mistä on kyse. Oletko esimerkiksi lisännyt chia-siemeniä ruokavalioosi, kuten minäkin? Ihmetteletkö, miksi päivittäinen saantisuositus on rajattu 1-2 teelusikalliseen? Voisiko sillä olla tekemistä sen kanssa,  että Atlantin toisella puolella on törmätty chia-siemenistä aiheutuneeseen salmonellaan? Chia-siemeniä ei muutenkaan ole ole tutkittu uuselintarvikkeena kovinkaan paljoa. Jos haluat juuri chia-siemenistä enemmän tietoa, lukaisen tämä teksti!

Miksi minä kirjoitan näin? Miksi olen näin kriittinen? Olen pohtinut, ymmärtävätkö bloggajat tai lukijatkaan vastuutansa? Minua pelottaa ajatus, että kirjoittaja sokaistuu lukijamäärästään ja suosiosta ja alkaa itsekin uskomaan, että on oikeassa kaikesta, mitä sanoo. Tiedän, että asia ei ole näin ja tiedän, että moni bloggaaja on oikeasti fiksu ja osaava.

Miettikää kuitenkin kahteen kertaan, mitä luette ja onko se itselle sopivaa. Ja me kirjoittajat pidämme huolen siitä, ettemme tuputa teille yhtä ainoaa totuutta, joka on jokaisen suusta erilainen, sillä meillä on vastuu.

KUVA

-CE

2 kommenttia:

  1. Harva perää nykyään vastuun perään. On vaan tarve tehdä lööppejä, skuuppeja, kovia juttuja. Koskee blogien pitäjiä, mutta yhtälailla - ja enemmänkin "oikeita" journalisteja.
    Kiitos tästä kirjoituksesta, tärkeä muistutus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain. Oikeilla toimittajilla näyttää olevan vielä suurempia ongelmia vastuunsa muistamisen kanssa. Usein mennään lukijämäärät ja huomionherättävyys edellä, mikä yleensä villitsee - harmillisen usein väärään suuntaan.

      Poista