perjantai 31. heinäkuuta 2015

Aivojumppaa

Milloin olet viimeksi lukenut niin hyvän kirjan, ettet ole halunnut lopettaa lukemista missään vaiheessa? Kun sinulla on ollut jatkuva tarve lukea eteenpäin? Se on mahtava tunne, eikö olekin?
Useimmiten tämä tunne syntyy ainoastaan hyvää romaania luettaessa, mutta Erik Bertrand Larsenin Paras -kirjan jälkeen olen löytänyt urheilupsykologiaa käsittelevät kirjat. Mitä mahtavinta luettavaa!

Jos joku on sattumoisin lukenut Justus Haapalan jutun Twentyfourin sivuilta, hän saattaa muistaa maininnan, jonka mukaan luen kirjoja. No, kyllähän se tavallaan paikkansa pitää. Aina silloin tällöin. Joskus.

Omasta kirjahyllystä löytyy eniten kuitenkin sarjakuvia.. Ei ehkä kovin tyypillistä parikymppiselle, mutta olkoon. Löytyy sieltä onneksi myös Jens Lapidusta, Stieg Larsenia sekä Jo Nesbön kirjoja. Urheiluun liittyviä kirjoja löytyy myös lukuisia. Kyllä, Jag heter Zlatan löytyy kanssa.

Kirjoja löytyy laidasta laitaan, mutta samoin sisällön laatu vaihtelee vahvasti. Tässä osa kirjahyllystäni löytyviä opuksista.

Pinosta löytyy David Epsteinin The Sports gene, DC Gonzalezin The art of mental training, Malcolm Gladwellin Kuka menestyy ja miksi, sekä Peter Hassménin, Göran Kenttän ja Henrik Gustafssonin kirjoittama Praktisk idrottspsykologi. Pinosta puuttuu muun muassa edellä mainitsemani Paras, sekä Gary Mackin & David Casstevensin Mind Gym.

En ole kaikkia ehtinyt lukemaan, aikaa menee muuhunkin, mutta kaikki tulee kyllä luettua ennemmin tai myöhemmin. 

The Sports Gene

Näistä kirjoista tavallaan mielenkiintoisin on The Sports Gene. David Epstein on koonnut järjettömän määrän tietoa urheilun genetiikasta yhtien kansien väliin. Tutkimukset paljastavat valehtelematta genetiikan vaikutusta urheiluun ja urheilijaan, eivätkä tulokset petä. Erittäin opettavainen ja yleissivistävä kirja, etenkin jos ihmisen genetiikka kiinnostaa vähääkään. Tutkimukset käsittelevät myös oppimiskäyriä, -potentiaalia, harjoitusmääriä ja synnynnäisiä lähtökohtia urheiluun.

The Art of Mental Training

Jiu-Jitsussa mustan vyön omaavan DC Gonzalezin kirja on ollut helppolukuisin tähän mennessä. Gonzalezin oma tarinointi yhdistettynä opettavaan kontekstiin luo erittäin toimivan kombon, jota lukee mielellään. Kirja käsittelee puhtaammin henkisiä taitoja ja valmiuksia, jotka ovat tärkeitä sekä urheilijalle kuin muillekin.


Kuka menestyy ja miksi on kokoelma menestystarinoita, joista jokainen voi ottaa jotakin onkeensa. Praktisk idrottspsykologi on kirjoista eniten oppikirjamainen, selittäen laajasti urheilupsykologian periaatteita, mutta myös sisältäen käytännön oppeja.
Mind Gym on The Art of Mental Trainingin tapaan kirja, joka pyrkii opettamaan lukijalle henkisten voimavarojen hyötykäyttöä. Kirjaa ovat kehuneet muun muassa Jason Kidd (NBA All-star) sekä Ken Griffey Jr. (Major League Baseball MVP)


Löytyykö teiltä jotain huippuhyviä kirjoja, joita suosittelette? Laittakaahan kommenttia tulemaan, niin muutkin saamme tietää!

-CE


2 kommenttia:

  1. Itselleni silmien avaajana henkiseen valmennukseen toimi Erik B Larssenin PARAS, joka on erittäin helppolukuinen ja helposti ymmärettävä kirja aiheesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin! Olen kirjan maininnut jo aiemmin, joten siksi jäi tässä sen suuremmin mainitsematta. Suorastaan huikea kirja!

      Poista